Hoe moet je vlaggen op 4 en 5 mei?

21 Mar 2024

Hoe moet je vlaggen op 4 en 5 mei?

Op 4 en 5 mei herdenken en vieren we in Nederland belangrijke historische gebeurtenissen: de Nationale Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei. Een respectvolle manier om deel te nemen aan deze herdenking en viering is het tonen van de Nederlandse vlag. Hier wordt massaal gehoor aan gegeven, waaruit blijkt dat het in Nederland nog steeds volop leeft. Maar hoe moeten we nu ook al weer vlaggen tijdens deze dagen?

Nationaal Herdenkingsmoment op 4 mei

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere conflicten. Deze gebeurtenis is opgenomen in het vlagprotocol, wat aangeeft dat het een serieuze aangelegenheid is. Het Nationaal Herdenkingsmoment begint om 20.00 uur met twee minuten stilte. Zowel de media als de burgers in het land geven hier massaal gehoor aan, waardoor het 2 minuten lang stil is in Nederland. Volgens het vlagprotocol hangt de vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang als teken van respect. De Nederlandse vlag dient eerste statig in top gehesen te worden, om vervolgens langzaam te laten zakken tot halverwegen de vlaggenmast of vlaggenstok.

Het hijsen van de vlag op 5 mei - Bevrijdingsdag:

Bevrijdingsdag is een dag van vreugde en vrijheid, waarop we stilstaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Op 5 mei mag de Nederlandse vlag voluit worden gehesen, zonder enige beperking in hoogte. Door het gehele land zien we de Nederlandse vlag hangen in de vlaggenmasten of vlaggenstokken aan de gevels van woningen. Waar 5 mei bij de meeste Nederlanders bekent is, wordt er ook op 15 augustus stil gestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en herdenken we de slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Deze dag is bij velen minder bekent.

De juiste volgorde van vlaggen

Voor de meeste van jullie is dit niet van toepassing, maar als je meerdere vlaggen wilt tonen dien je rekening te houden met de juiste volgorde. Ook dienen alle vlaggen even groot te zijn en even hoog gehesen te worden. De Nederlandse vlag dient bij een oneven aantal altijd in het midden te hangen. Bij een even aantal vlaggen is de Nederlandse vlag de rechter van de 2 middelste vlaggen (gerekend met de rug naar de vlaggen). Zo heeft de Nederlandse vlag altijd de meest prominente plek. In de praktijk zal dit voornamelijk gelden voor overheidsgebouwen.

Verlichting van de Nederlandse vlag

De reden dat in het vlagprotocol wordt aangegeven dat een Nederlandse vlag mag hangen tot zonsondergang is omdat deze ten aller tijden zichtbaar moet zijn. Je dient de kleuren van elkaar te kunnen onderscheiden. Een Nederlandse vlag mag dus na zonsondergang blijven hangen indien deze goed verlicht is en de kleuren dus duidelijk zichtbaar zijn. In tegenstelling tot de Nederlandse vlag, mogen provincie vlaggen wel 24/7 in de vlaggenmast hangen.

Ga jij ook vlaggen op 4 en 5 mei?

Vlaggen op 4 en 5 mei is een eervolle manier om deel te nemen aan de nationale herdenking en viering. Door het volgen van de vlaggenetiquette tonen we respect voor degenen die hun leven hebben gegeven voor vrijheid en vieren we de bevrijding. Laten we deze dagen gebruiken om samen te komen en onze waardering te tonen voor de vrijheid die we vandaag de dag koesteren. Ben je nog op zoek naar een Nederlandse vlag, dan adviseren wij om een kijkje te nemen op de website van Vlaggen Unie. Zijn zijn gespecialiseerd in vlaggen en bieden een uitstekende kwaliteit voor een goede prijs. Ook garanderen zij snelle levertijden omdat de vlaggen uit voorraad geleverd worden.

Laten we dus met zijn allen de vlag hijsen op 4 en 5 mei!